TWijs Academie

"Leren van en met elkaar"

Project-Based Learning: Betrokkenheid van kinderen vergroten

Datum: 10-06-2020
Tijd: 15:00 - 17:30
Inschrijven: Inschrijven van 12-06-2019 tot 08-06-2020
Locatie: TWijs servicebureau
Door: ABC
Doelgroep: Leerkrachten groep 1 t/m 8
Duur: 2,5 uur
Aantal plaatsen: 14
Plaatsen beschikbaar: 7
Log in om in te schrijven

Algemene informatie

Workshop Project-Based Learning: Betrokkenheid van kinderen vergroten door te werken aan grote vraagstukken in de klas
Kinderen zijn van nature geboeid door de grote vraagstukken van onze samenleving, zoals duurzaamheid en rechtvaardigheid. Door te werken met 'rijke vragen' en uitdagingen binnen de kaders en wereldoriëntatie, ontwikkelen kinderen hun creativiteit terwijl ze nieuwe kennis opdoen. Hoe kan je als leraar die natuurlijke betrokkenheid van kinderen zich laten vormen tot een ware leerhouding? Hoe laat je wereldoriëntatie echt tot leven komen?

Essentie
Het werken aan projecten wordt vaak ingezet op scholen om de motivatie te bevorderen en om vakoverstijgend te werken. Project-Based Learning onderscheidt zich van anders projectwerk doordat de kinderen werken aan een oplossing voor een 'echt' probleem. Wat heeft dit voor effect op jouw rol als leraar? Hoe differentieer je voor de verschillende niveaus binnen je klas. De methodiek Project-Based Learning biedt strategieën die je kunt toepassen om de onderzoekende houding van al je leerlingen te stimuleren en ondersteunen. In deze workshop leer je deze strategie kennen en toe te passen bij de lessen wereldoriëntatie.

Resultaten
• Je bent op de hoogte van algemene uitgangspunten over wat het 'actief leren' inhoudt binnen de kaders van Project-Based Learning
• Je weet hoe je 'rijke vragen' en uitdagingen kunt inzetten om de natuurlijke betrokkenheid van kinderen te vergroten bij het leren van kennis
• Je hebt praktische tips en handvatten gekregen hoe je deze strategieën kunt inzetten om zelf 'rijke vragen' en uitdagingen te ontwerpen bij de lessen wereldoriëntatie.

Opbouw
In deze workshop van 2,5 uur leer je de achtergronden van het 'Project-Based Learning. Aan de hand van theorie over de meeste belangrijke uitgangspunten van deze manier van werken, gaan we praktisch aan de slag met 'rijke vragen' die kinderen activeren om nieuwe kennis en vaardigheden te leren. Aan de hand van coöperatieve samenwerkingsvormen gaan we oefenen, kennis delen en good practices uitwisselen. Aan het eind van de workshop krijg je een handige hand-out die je kunt gebruiken in de klas.