TWijs Academie

"Leren van en met elkaar"

Werken met rekenconflicten

Datum: 27-03-2019
Tijd: 14:30 - 17:00
Inschrijven: Inschrijven van 04-07-2018 tot 22-03-2019
Locatie: TWijs servicebureau
Door: ABC
Doelgroep: Leerkrachten groep 1-2 en rekencoördinatoren
Duur: 2,5 uur
Aantal plaatsen: 14
Plaatsen beschikbaar: 8
Log in om in te schrijven

Algemene informatie

Spelenderwijs én doelgericht werken aan de rekenontwikkeling met een rekendomein

Het is een uitdaging om het rekenaanbod passend en betekenisvol te maken voor de kinderen van groep 1/2. Hoe geef je nu op een speelse manier doelgericht rekenonderwijs aan kleuters? En hoe leg je rekenproblemen voor, stel je de juiste (rijke) rekenvragen en kun je prentenboeken hiervoor inzetten binnen de context en de belevingswereld van het jonge kind?

Essentie
Vooral in de kleuterbouw zien we een grote diversiteit aan kinderen in de klas. Zowel in leeftijd, als in ontwikkelingen taal zijn de verschillen groot. Jonge kinderen ontwikkelen zich in een eigen tempo en naar eigen aanleg. De vraag is hoe je het rekenonderwijs kunt inrichten naast, of zonder methode. En hoe zorg je ervoor dat niet alleen het domein getalbegrip, maar ook het domein meten en meetkunde aan de orde komen in je groep? In deze workshop is er naast een stukje theorie vooral ruimte voor praktische uitwerkingen en het delen van praktijkervaringen.

Resultaten
• Je bent op de hoogte van de huidige rekenontwikkelingen van het jonge kind en je weet wat dat betekent voor een beredeneerd aanbod voor de onderwijspraktijk.
• Je weet hoe je prentenboeken kunt inzetten bij een rekenconflict.
• Je hebt praktische tips en handvatten gekregen hoe dit in de praktijk kunt inzetten.

Opbouw
In deze workshop van 2,5 uur leer je de theorie over de rekendomeinen kennen, waarbij het drieslagmodel en de toepassing (ook) bij kleuters centraal staat en gaan we praktisch aan de slag met het ontwerpen van een zogenoemd rekenconflict. An de hand van samenwerkingsvormen gaan we oefenen, ervaringen delen en good practises uitwisselen. Aan het eind van de workshop krijg je een handige hand-out die je in je klas kunt gebruiken.