TWijs Academie

"Leren van en met elkaar"

Workshop theaterlezen

Datum: 15-11-2018
Tijd: 15:45 - 17:15
Inschrijven: Inschrijven van 04-07-2018 tot 12-11-2018
Locatie: TWijs servicebureau
Door: ABC
Doelgroep: Leerkrachten groep 4 t/m 8
Duur: 1,5 uur
Aantal plaatsen: 12
Plaatsen beschikbaar: 6
Log in om in te schrijven

Algemene informatie

Wil je anders met groepslezen aan de slag, op een manier die extra motiverend werkt? Wil je het vloeiend lezen bevorderen en de kans op een succeservaring bij alle kinderen vergroten? Volg dan de workshop Theaterlezen.

Essentie
Bij theaterlezen nemen twee (of meer) kinderen de rol van een personage op zich en lezen zij de teksten hardop voor. Uit onderzoek blijkt dat theaterlezen een positieve invloed heeft op het leesniveau, de vloeiendheid en de leesmotivatie bij leerlingen met leesproblemen. Herhaald lezen is effectief gebleken om leerlingen vloeiend te laten lezen, maar als je dit met een gewone tekst doet, kan dit saai zijn. Bij theaterlezen ben je herhaald aan het lezen, maar dit is functioneel. Je werkt namelijk toe naar een leesuitvoering. Dit is heel stimulerend voor kinderen. Tevens is het handig dat zwakke, middelmatige en goede lezers dit samen kunnen doen.

Resultaten
• Je hebt kennis van de theorie van theaterlezen
• Je hebt ervaring opgedaan met theaterlezen en kan hiermee in de klas aan de slag
• Je bent enthousiast geworden over deze oefenvorm

Opbouw
In deze workshop van 1,5 uur leer je de achtergronden van theaterlezen kennen. Je ervaart zelf hoe moeilijk het kan zijn om vloeiend te lezen. We gaan in groepjes aan de slag met een theaterleestekst. Aan de hand van de checklist vloeiendheid gaan we oefenen met het gericht feedback geven op het lezen. Aan het eind van de workshop krijg je nog tips voor leuke theaterleesboeken/-teksten.